Terug naar de vorige pagina  .

VEEL GESTELDE VRAGEN
over de opleiding rij-instructeur
.

Dagelijks ontvangen wij veel vragen over de opleiding rij-instructeur. Om nog sneller antwoord op uw vragen te kunnen geven hebben wij hier onder enkele van de meest gestelde vragen opgenomen.

Vraag:
In uw informatie lees ik over de beroepskeuze test. Is deze verplicht?
Antwoord:
Sinds de invoering van de Wet Rij-onderricht Motorrijtuigen (WRM) in de jaren '70 was het zo dat iedereen zich kon inschrijven voor de opleiding rij-instructeur omdat deelname aan de examens voor iedereen toegankelijk was. Om mensen echt goed te kunnen informeren over hun geschiktheid voor de opleidingen heeft SAN Verkeersopleidingen altijd een zgn. intake geadviseerd. Er werd vooral op het leer-vermogen getest. Hierdoor werd voorkomen dat men met onvoldoende leervermogen aan een dure opleiding zou beginnen die men uiteindelijk niet zou kunnen volbrengen. In 1995 is de WRM aangepast. Sinds die aanpassing moet iedereen aan het exameninstituut een diploma kunnen tonen op minimaal VBO niveau. Sinds 1995 is dan ook de betekenis van zo'n intake verminderd. Door het behaalde diploma heeft betrokkene immers bewezen dat hij/zij reeds over voldoende leervermogen beschikt.

Vraag:
Hoeveel tijd kost de opleiding rij-instructeur mij wekelijks.
Antwoord:
Voor deze opleiding kiest u voor

  • een dagcursus van één dag per week

  • of voor een snelopleiding van twee dagen per week

U dient er rekening mee te houden dat u, naast deze tijd, wekelijks minimaal 10 uur thuis de leerstof dient te bestuderen.
Kiest u voor de snelopleiding dan volgt u 2 dagen per week de opleiding en zal ook het huiswerk verdubbelen. De tijdsduur van de cursus is wel korter maar de leerstof en exameneisen uiteraard niet minder.

Vraag:
Hoe kan ik de kosten voor deze opleiding betalen?
Antwoord:
U heeft meerdere mogelijkheden om de opleiding te betalen. U kunt het bedrag in één keer betalen. U ontvangt een korting. Vraag hier naar! Wij kunnen ons voorstellen dat niet iedereen in de gelegenheid is het bedrag in één keer te betalen. Als u zich inschrijft voor de opleiding rij-instructeur m/v heeft u de mogelijkheid om deze verdeeld over 12 maandelijkse termijnen te betalen.  Bij de snelopleiding kunt u de kosten over max. 6 maandelijkse termijnen verdeeld  betalen.
Omdat dit een erkende beroepsopleiding is, zijn de opleidingskosten in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Vraag:
Als ik een examen niet behaal wat moet ik dan betalen en hoe moet ik dan handelen?
Antwoord:
Indien u wekelijks de behandelde leerstof goed bestudeert en tijdens de toetsen goed scoort is de kans dat u een examen niet behaalt zeer gering. Door omstandigheden kan het gebeuren dat u toch niet voldoende tijd heeft gehad om te kunnen leren en een examen niét behaalt. U ontvangt dan een overzicht van de gemaakte fouten, de betreffende leerstof kunt u daardoor nog eens extra bestuderen om bij het volgende examen beter te scoren.
Over het algemeen kunt u binnen een maand een herexamen afleggen. U dient aan het exameninstituut slechts een herexamen te voldoen voor dat onderdeel waar u voor gezakt bent. Mocht u tot uw herexamen nog een aantal theoretische lessen willen bijwonen, dan kan dit zonder dat wij daar iets extra voor berekenen.

Vraag:
Mag ik ook een gewóne copie van mijn vooropleidingsdiploma inleveren bij mijn inschrijving voor de opleiding
rij-instructeur?

Antwoord:
Nee, de copie van uw schooldiploma mag géén gewone copie zijn maar dient te zijn gemaakt en gewaarmerkt door de school of een notaris of het bevolkingsregister van uw gemeente. Dit is zo geregeld in de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM). De exameninstantie heeft dan een bewijsstuk waarvan de echtheid is gegarandeerd.

Vraag:
Ik heb geen VBO of MAVO diploma maar wél een heleboel andere opleidingen gevolgd. Kan dat ook voldoende zijn om mij voor deze opleiding in te kunnen schrijven?
Antwoord:
Het zou kunnen zijn dat u met een aantal andere opleidingen op een net zo hoog vooropleidings-niveau bent gekomen, of zelfs hoger, dan in de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM) verplicht is gesteld.
Ook een combinatie van gegevens zoals net geen MAVO-examen gedaan maar wél tevens een aantal korte opleidingen gevolgd.
U kunt de waarde van uw behaalde resultaten door de Informatie Beheergroep Groningen (IBG)  laten onderzoeken door het insturen van bewijsstukken. Een aanvraag-formulier daarvoor verkrijgt u door te bellen naar IBG 050-5998 799. 

Vraag:
Is het voldoende alleen mijn diploma mee te nemen en te tonen als ik mij wil inschrijven voor de opleiding
rij-instructeur?

Antwoord:
Het exameninstituut IBKI kan u alleen indelen voor de examens rij-instructeur als zij het bij uw vooropleiding behorende diploma hebben kunnen controleren. Het is begrijpelijk dat u het originele diploma niet wilt afstaan. Als oplossing daarvoor kunt u bij inschrijving voor deze opleiding een gewaarmerkte copie van uw diploma inleveren. Die gewaarmerkte copie wordt dan opgestuurd naar IBKI. Tevens dient u een uittreksel van het persoonsregister en een (gewone) copie van uw rijbewijs in te leveren.

Vraag:
Hoe laat ik een gewaarmerkte copie maken van mijn vooropleidingsdiploma?
Antwoord:
U gaat met het originele diploma naar een van de volgende drie instanties; de school of een notaris of het bevolkingsregister van uw gemeente en laat daar een copie maken, die door de betreffende ambtenaar zal worden gestempeld en ondertekend. Dán heeft u een gewaarmerkte copie.

Vraag:
Als ik geslaagd ben kan ik dan bij SAN Verkeersschool Nelen aan het werk?
Antwoord:
SAN Verkeeropleidingen krijgt wel eens de vraag of men na geslaagd te zijn voor de opleiding rij-instructeur, gevolgd bij SAN Verkeers- opleidingen, automatisch een baan kan krijgen bij SAN / Verkeersschool Nelen.
Ieder weldenkend mens zal begrijpen dat dit nooit vooraf afgesproken kan worden om de volgende reden: Aangezien de examens klassikaal worden afgenomen zullen meerdere mensen tegelijk geslaagd zijn voor het diploma en zou die belofte betekenen dat er meerdere mensen gelijktijdig hier aanspraak op kunnen maken. Uiteraard is iedere cursist vrij om te solliciteren tegen de tijd dat het eindexamen wordt afgelegd.

 

Voor alle informatie over de opleiding  rij-instructeur m/v klikt u hier!
Voor informatie over de opleiding rijinstructeur klikt u hier...
 

.
Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen... 
020 - 69 22 223 afd. beroepsopleidingen
020 - 66 33 773 algemeen nummer

Kijk ook regelmatig op www.rijinstructeurworden.nl voor actuele informatie

 


U vindt ons met Google